Επιλέξτε τη γλώσσα σας

210 6452133

697 1574383

ΚΥΡ. ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ 11

ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 11471

ΑΡΧΕΙΟ

Λανθασμενη η καθυστερημενη διαγνωση

Τι είναι ιατρική διάγνωση;
Μια ιατρική διάγνωση είναι απλά μια αναγνώριση ενός ιατρικού προβλήματος. Όσον αφορά πιο περίπλοκες καταστάσεις, ο γιατρός μπορεί να πει μόνο ότι η διάγνωσή του είναι απλώς μια υπόθεση εργασίας αναφορικά με την κατάσταση του ασθενούς, μέχρι να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Είναι μια κακή διάγνωση πάντοτε αμέλεια;
Επειδή η ιατρική αμέλεια βασίζεται στον γενικότερο ορισμό της αμέλειας, οι ενέργειες του κατηγορούμενου ιατρού κρίνονται σε σχέση με τον υποθετικό «μέσο» ιατρό που ασκεί την ειδικότητα του κατηγορούμενου ιατρού.

Ο προσδιορισμός του εάν μια κακή ή καθυστερημένη διάγνωση ήταν αμέλεια εξαρτάται επίσης από τη φύση της περίπτωσης. Η λανθασμένη διάγνωση ενός απλού ιατρικού προβλήματος μπορεί κάλλιστα να είναι αμέλεια, ενώ η εσφαλμένη διάγνωση ενός πολύ περίπλοκου ιατρικού ζητήματος μπορεί να μην θεωρείται αμέλεια.

Υπάρχουν καταστάσεις και καταγγελίες που είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή οι ίδιοι τύποι παραπόνων θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πολλά διαφορετικά είδη συνθηκών. Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Κάποιος που παραπονιέται για κοιλιακό άλγος θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε αριθμό ασθενειών και καταστάσεων που κυμαίνονται από το αέριο έως τα έλκη σε εκκολπωματίτιδα, έως το στάδιο IV του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ιατρικά εγχειρίδια ενδέχεται να επισημαίνουν ότι ορισμένοι τύποι συνθηκών πολύ συχνά διαγιγνώσκονται εσφαλμένα. Σε αυτή την περίπτωση, η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να μην ισοδυναμεί με ιατρική αμέλεια.

Βήματα αξιολόγησης μια περίπτωσης λανθασμένης διάγνωσης
Γενικά, η αξιολόγηση του εάν ένας γιατρός ήταν αμελής στη διάγνωση ενός ασθενούς βασίζεται στο πώς ο γιατρός προχώρησε στη διερεύνηση της κατάστασης και των συμπτωμάτων που ανέφερε ο ασθενής. Κάθε βήμα της αξιολόγησης του ιατρού θα συγκριθεί με τη διαδικασία που αναφέρεται στα ιατρικά εγχειρίδια και βιβλιογραφία.

Τα πρακτικά και αρχεία του γιατρού θα αντιπαραβληθούν για να διαπιστωθεί εάν ο γιατρός έχει πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Η λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού σημαίνει ότι γνωρίζει όλα τα σχετικά με τις τρέχουσες ενοχλήσεις του ασθενούς αλλά και το παρελθόν σχετικό ιατρικό ιστορικό - δηλ. να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που ένας λογικός γιατρός θα έπρεπε να έχει πάρει σε μια τέτοια περίπτωση.

Το επόμενο βήμα είναι η ανασκόπηση των ενεργειών που έκανε ο ιατρός για να αξιολογήσει τις δηλώσεις και παρατηρήσεις του ασθενούς - δηλαδή ποιες εξετάσεις έκανε ο γιατρός; Εάν, για παράδειγμα, ένας γιατρός δεν πραγματοποίησε ένα συγκεκριμένο τεστ που συνήθως εκτελείται για μια συγκεκριμένη σειρά ενδείξεων και ενοχλήσεων του ασθενούς, αυτό ασφαλώς μπορεί να είναι απόδειξη αμέλειας.

Στη συνέχεια, το τελευταίο βήμα είναι αυτό που έκανε ο γιατρός με όλες τις πληροφορίες που έλαβε - δηλαδή πώς τα συνέδεσε όλα μαζί;

Ακόμη και αν είστε σε θέση να αποδείξετε ότι ο γιατρός σας είναι υπεύθυνος για εσφαλμένη διάγνωση, δεν είστε ακόμα έτοιμοι να απευθυνθείτε στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος σας και οι ειδικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες που θα υποστηρίζουν το αίτημα σας σαν μάρτυρες πρέπει επίσης να δείξουν ότι η έλλειψη σωστής διάγνωσης σας προξένησε πρόσθετη βλάβη.

Για παράδειγμα, εάν ο γιατρός σας δεν διαγνώσει σωστά τον καρκίνο του μαστού και αυτό επέτρεψε την εξάπλωση του, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Η λανθασμένη διάγνωση σε περίπτωση όπως αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Άλλες μορφές καρκίνου, όμως, είναι εξίσου επιζήμιες αν είναι διαγνωσμένες νωρίς ή όχι. Η λανθασμένη διάγνωση σε αυτό το είδος περιπτώσεων μπορεί να μην έχει μεγάλη επίπτωση στο αποτέλεσμα, επομένως μια περίπτωση κακής πρακτικής θα έχει ελάχιστες ή καθόλου ζημίες για να διεκδικηθούν.

Τύποι ιατρικής λανθασμένης διάγνωσης ή μη διαγνωσμένων ασθενειών
Αυτές εμπίπτουν σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες που κυμαίνονται από Καρδιακή Προσβολή, Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Όγκο, Λοιμώξεις, Καρκίνο μέχρι Καθυστερημένη Διάγνωση.

Τι αποζημιώσεις δικαιούται ένας ασθενής σε μια πλημμελή περίπτωση διάγνωσης;
Εάν ένας ασθενής μπορεί να αποδείξει ότι ένας γιατρός πραγματοποίησε μια λανθασμένη διάγνωση, ο ασθενής δικαιούται να ανακτήσει όλες τις βλάβες που σχετίζονται με αυτή την λανθασμένη διάγνωση.

Αυτές οι βλάβες θα περιλαμβάνουν τα πρόσθετα ιατρικά έξοδα που υπέστη ο ασθενής πριν από τη σωστή διάγνωση καθώς επίσης την οδύνη, τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη εξαιτίας της λανθασμένης διάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων ζημιών για οποιεσδήποτε μόνιμες αναπηρίες και βλάβες που υπέστη ως αποτέλεσμα της λανθασμένης διάγνωσης.

Επιπλέον, εάν το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς μειώθηκε λόγω της καθυστέρησης στην επίτευξη της σωστής διάγνωσης, ο ασθενής θα δικαιούτο επιπλέον αποζημίωση για την απώλεια της απόλαυσης της ζωής.

Εάν ένας ασθενής πεθάνει λόγω λανθασμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης, οι οικείοι του / της μπορεί επίσης να είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια αγωγή.

Παρακαλώ σημειώστε ότι υπάρχουν χρονικά όρια για την υποβολή της αξίωσης σας οπότε, αν σας απασχολεί κάποιο θέμα ιατρικού λάθους, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας και συζητείστε την περίπτωση σας, χωρίς καμία δέσμευση ή οικονομική υποχρέωση. Μπορείτε επίσης να ορίσετε μια συνάντηση μέσω της γραμματείας μας στο: +30 210 6452133

Για περισσότερες πληροφορίες για το πως αντιμετωπίζουμε σφαιρικά το ζήτημα της ιατρικής αμέλειας δείτε εδώ.
Ειδικότερα για το ζήτημα των φαρμακευτικών λαθών δείτε εδώ.

Ειδικότερα για το ζήτημα της λάθος ή καθυστερημένης διάγνωσης δείτε εδώ.
Για το ζήτημα της λάθος ή καθυστερημένης διάγνωσης καρκίνου δείτε εδώ.
Για ιατρικά λάθη εγκυμοσύνης και μαιευτικής δείτε εδώ
Γενικότερα, για ιατρικά χειρουργικά σφάλματα δείτε εδώ.
Ειδικότερα για ιατρικά λάθη στην πλαστική χειρουργική δείτε εδώ

Search